Autor

Lică Sainciuc

Lică SAINCIUC este unul dintre cei mai apreciați și îndrăgiți ilustratori de carte. Născut la 29 iunie 1947, la Chișinău, în familia pictorilor Glebus Sainciuc și Valentina Rusu-Ciobanu. Este licențiat al Institutului Politehnic din Chişinău, secţia Arhitectură (1971).
Prima carte ilustrată cu linogravuri a fost Cele mai frumoase flori, publicată în 1964. Tirajul a fost oprit de așa-numita „luptă cu formalismul”, parte a cenzurii sovietice, inițiată pe timpul lui Nikita Hrușciov.
Începând cu anul 1972, Lică Sainciuc se dedică picturii de şevalet şi artei teatral-decorative. Artistul a elaborat scenografia şi păpuşile pentru spectacolele Ivan Turbincă (1972, Teatrul „Licurici”), Această copilărie îndepărtată de Serafim Saka, după Ion Creangă (1976, Teatrul „Luceafărul”), Iorgu de la Sadagura de Vasile Alecsandri (1978, Teatrul „V. Alecsandri” din Bălţi), Păsările tinereții noastre de Ion Druţă (1980, Teatrul „V. Alecsandri” din Bălţi) ș.a. Semnează scenografia și la unele pelicule cinematografice (Ioana ş.a.).
A ilustrat peste o sută de cărți din creația lui Ion Creangă, Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Petru Cărare, Constantin Dragomir, Lidia Hlib, Cezar Petrescu. Printre cele mai importante momente din activitatea sa se numără totuși, ilustrarea cărţii Albinuţa Grigore Vieru, reeditată de nenumărate ori. A ilustrat primul Abecedar cu litere românești de după 1989, (apărut iniţial în fascicule de ziar).
Lică Sainciuc este autorul mai multe cărți despre Chișinău: Colina antenelor de bruiaj (2000), Chișinăul pe vremea lui Pușkin (1820-1823) cu 333 de intersecții de Lică Sainciuc (2011), Chișinăul ascuns (2014).
În 2010 a fost decorat de președintele Mihai Ghimpu cu Ordinul de Onoare. În 2019, prin Hotărâre de Guvern, Lică Sainciuc a primit Premiul Național al Republicii Moldova.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt