Autor

Dan Coman

Dan COMAN s-a născut la 27 iulie 1975 în Gersa, Bistrița-Năsăud, România. Absolvent al Facultății de filosofie din Cluj-Napoca, în 1998. Debutează cu poezie în volumul colectiv Camera (alături de Marin Mălaicu-Hondrari, John Florin Partene și Alin Salvan), Editura Euphorion, 1995. În anul 2003, ca urmare a câștigării concursului național de poezie „Aurel Dumitrașcu”, publică volumul de poeme Anul cârtiței galbene, Editura Timpul, Iași (ediţia a doua, Editura Vinea, Bucureşti, 2004). În 2004, i se acordă Premiul Național de poezie „Mihai Eminescu” – Opera Prima și Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut. În 2005, la Editura Vinea îi apare al doilea volum de poeme, ghinga, iar în 2007 scoate, la aceeași editură, antologia de poeme d great coman. În 2009, publică Dicționarul Mara (ghidul tatălui: 0-2 ani), la Editura Cartier din Chișinău, carte distinsă cu Premiul pentru poezie Radio România Cultural și Vilenica Crystal Prize, Vilenica, Slovenia. În anul 2010 beneficiază de o bursă la Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, Germania, unde scrie prima sa carte de proză, Irezistibil (Editura Cartea Românească, 2010). Tot ca urmare a acestei burse, apare volumul de poeme ghinga în limba germană, la Edition Solitude, în traducerea lui Georg Aescht.

Realizează, împreună cu Petru Romoșan, antologia Compania poeților tineri în 100 de titluri, (Editura Compania, 2011). În anul 2012, la Editura Cartea Românească apare al doilea volum de proză, Parohia (ediţia a doua, Editura Polirom, 2017), roman editat şi în limba polonă cu titlul Parochia (Editura Universitas), 2019, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas. Tot în anul 2012 publică o a doua antologie de poeme, Erg, la Editura Charmides din Bistrița. În 2014 realizează, împreună cu Marin Mălaicu-Hondrari, o antologie din poemele lui Mihai Ursachi, sub titlul Magistrul Ursachi pe vremea când se credea pelican (Editura Charmides, Bistrița). În 2015 publică cea de-a treia carte de proză, Căsnicie (Editura Polirom). Realizează antologia Benjamin Fundoianu – Herța și alte priveliști, poeme alese (Editura Cartier, Chișinău, 2016). În anul 2017 publică Insectarul Coman, al patrulea volum de versuri, apărut la Editura Charmides, Bistrița, carte distinsă cu Premiul Cartea de poezie a Anului – în cadrul Galei Tinerilor Scriitori; Premiul pentru poezie al revistei Observator Cultural; Premiul pentru poezie Radio România Cultural. Insectarul Coman apare și în limba spaniolă, El Insectario Coman (Editura La Bella Varovia, Madrid), în traducerea Elenei Borras. În anul 2018 publică, la Editura Cartier, cartea pentru copii Moara de frig, pornind de la ilustrațiile lui Lică Saiciuc. Tot în 2018, tipăreşte Povestea lui Mihai Codreanu, o biografie romanțată apărută sub egida Muzeului Literaturii Române de la Iași.

În perioada august 2018 – noiembrie 2018 beneficiază de o bursă în Iowa City, SUA, în cadrul International Writing Program – perioadă în care scrie aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată, roman apărut în 2019 la Editura Polirom. Tot la Editura Polirom, în cadrul proiectului Biografii Romanțate, publică în 2019 cartea George Enescu – Caiete de repetiții. Prezent în antologia Grand Tour: Reisen durch die junge Lyrik Europas (Ed. Hanser, Germania), avându-i ca antologatori pe Federico Italiano și Jan Wagner, care au realizat o selecție masivă din poezia europeană contemporană (peste 400 de autori din 46 de literaturi). Textele sale au apărut în mai multe antologii și reviste din SUA, Canada, Belgia, Franța, Suedia, Germania, Italia, Serbia, Slovenia, Albania, Rusia, Cehia, Polonia, Spania etc.

Din 2009 organizează, împreună cu Marin Mălaicu-Hondrari și Gavril Țărmure, Festivalul Internațional de poezie și muzică Poezia e la Bistrița.

* * *

Înglobând aproape două decenii de poezie, Alesul lui Dan Coman vine să completeze seria de antologii ale celor mai importanţi poeţi debutaţi după 2000: Radu Vancu, Claudiu Komartin şi Teodor Dună.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt