Autor

Goncalo M. Tavares

Gonçalo M. TAVARES s-a născut în Luanda în 1970. A copilărit în Aveiro, în nordul Portugaliei, și în prezent predă epistemologie la o universitate din Lisabona. Laureatul Nobel portughez José Saramago a declarat: În treizeci de ani, dacă nu mai puțin, Tavares va câștiga Premiul Nobel, și sunt sigur că prevestirea mea se va adeveri… Tavares nu are niciun drept să scrie atât de bine la vârsta de 35 de ani. Îți vine să-i tragi o chelfăneală!

În 2001, Gonçalo M. Tavares a publicat primul său volum de poezie, Livro da dança (Cartea dansului). Acestuia i-au urmat o serie de scrieri mai puțin convenționale ca încadrare, Cadernos (Caietele), pe care autorul le-a numerotat pe măsura publicării lor. De la editarea primei cărți, Tavares a fost distins cu multe premii și este considerat una dintre marile surprize ale literaturii portugheze recente. În 2005 a câștigat Premiul Saramago, decernat scriitorilor tineri sub 35 de ani, pentru romanul Ierusalim.

Romanul Să înveți să te rogi în era tehnologiei a primit prestigiosul Premiu pentru cea mai bună carte străină în Franța în anul 2010. Același premiu a fost acordat anterior unor nume precum Gabriel García Márquez, Elias Canetti, John Updike, Mario Vargas Llosa sau António Lobo Antunes.

Volumele sale ulterioare au fost nominalizate de-a lungul anilor la Prix Médicis Étranger 2012 și Best Translated Book Award Fiction 2013 (Călătorie în India), Premiul Jean Monnet pentru Literatură Europeană 2015 (Un om: Klaus Klump, Mașinăria lui Joseph Walser) și Prix Femina 2016 (Matteo perdeu o emprego).

Opera lui Gonçalo M. Tavares a fost publicată în 50 de țări.

Cărțile autorului

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt