Moldova. Oameni, locuri, bucătărie și vin

129.00 lei

În stoc

, 9789975866231 , 368
Partajare

„Găsiți aici locuri demne de văzut, de simțit și de redescoperit, oameni simpli, demni de a fi băgați în seamă, dar și cherdele, larzănci, oi coapte în propria piele, alivenci, plăcinte cu frunze de sfeclă, covrigei opăriți, jamboane, scordolele, iahnii, vânat, chisălițe, cuțcuț, borșuri cu hațmațuchi și drehliță, plăcinte cu ou crud, ghiozlemele, ghevreci, cnișuri, kiur, cozonaci și babe, toate stropite generos cu vinuri de soi, brăgi, cireșate, țuici transpirate, de la caz la caz. 352 de pagini de arome, aburi dulci, gusturi uitate, extrase din hornuri afumate de țărani, dar și din parfumatele caiete ale unor boierese refugiate prudent prin alte țări. De gătit primăvara, de gătit vara ori iarna, de post și de câșlegi. De adus aminte, de pomenit bunicii și de visat. Modeste, dar și luxuriante mâncăruri moldovenești, dar și ukrainești, și bulgărești, și evreiești, și țigănești, și găgăuze, c-ar fi păcat să ne prefacem că nu ne fierbem de secole în unul și același ceaun. Politicul dezbină, dar vinul și mâncarea unesc, nasc poezie și emoții. Căci în bucătărie suntem cu toții otova, nu prea există cotropitori și cotropiți.

Am parcurs, împreună cu minunatul Roman Rybaleov, sute de kilometri pe drumuri de țară și de asfalt închipuit, am agitat zeci de furculițe, am zis mmmmm, am zis oooo, am zis ah, am înghițit în sec, am gătit centnere și am mai fi gătit. Dar trebuia de pus un punct odată și odată (cine nu știe cât de groaznic este domeditor, o să afle în curând) și l-am pus. Știu, se va transforma în virgulă. Știu și cum și când. Anunț. 

Megaexpert în vinuri e Elizaveta Breahnă, căreia îi sunt recunoscătoare până dincolo de cer. Fotografii, pe ici pe colo, mai avem și de la extrem de talentații Veronique North-Minca, Jean-Marc Caracci, Anatol Poiată și chiar executate de umila mea persoană. Designer e Vitalie Coroban, magnificul. Lista de mulțumiri și eternă recunoștință va ocupa vreo două pagini, cel puțin. Pentru că n-am întâlnit, până în acest proiect atâta generozitate, iubire, sacrificiu și dorință de a împărtăși. Sper să merit.” (Angela Brașoveanu)

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt